Geçtiğimiz aylarda sıkça uyarısı yapılan internet ve sosyal medya hesapları üzerinden gelir elde eden ve bunu beyan etmeyen kişileri vergi incelemesi için Gelir İdaresi Başkanlığı fenomenleri ve youtuber’ları tek tek çağırmaya başladı detaylar haberimizde..
Youtuber ve Fenomenlere Kötü Haber!
Vergi Usul Kanunu’nda 2016 yılında yapılan değişiklik ile alt yapısı oluşturulan ve geçtiğimiz aylarda da youtuberlar ile fenomenlere sıkça uyarısı yapılan kazanç vergisinde beklenen adım atılarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından internet ve sosyal medya hesapları üzerinden gelir elde eden ve bunu beyan etmeyen kişiler tek tek kuruma çağrılmaya başlanıldı.
Sosyal medya üzerinden her gün yayınladıkları ilgi çekici paylaşımlar ve videoları ile çok sayıda takipçi edinen fenomenler ile yine aynı dünyadaki ünlü bir çok ismin milyonluk hesapları reklam şirketleri içinde ilgi odağı olmuş durumda. Geçmiş dönemlerde reklam şirketlerinin tercihleri Dergiler, TV programları ve İnternet siteleri iken son dönemlerde çark tersine döndü ve Tv programları yerine Reklam şirketlerinin tercihi Youtuber’lar ile Fenomenler olmaya başladı. Hal böyle iken Vergi Usul Kanununda düzenlemelere gidilip olaya Devlet tarafından el atılıp Youtuber’lar ile Fenomenler de vergiye tabi tutuldu.
Yarım Milyonu Aşan Gelirler
Hesap sahiplerinin bazen direk bazende test ederek reklamını yaptıkları ürünlerden aylık kazançları 500 bin Tl’yi aşıyor. Bu tarz gelirleri elde edenler sadece fenomenler değil ünlü isimlerde sosyal medya hesaplarından oldukça fazla kazançlar elde ediyor. Sosyal medya hesabındaki bu hareketliliği gören Hazine ve Maliye Bakanlığı 2016 yılında vergi mevzuatı açısından gerekli tüm alt yapıyı hazırladı. Geçtiğimiz aylarda özellikle Maliye eski Bakanı Naci Ağbal’ın da uyarıda bulunmasının ardından sosyal medya fenomenleri Gelir İdaresi Başkanlığının radarına girdi.
Tüm internet sitelerini tarayan idare sosyal medya hesapları üzerinden ürün tanıtımı yaparak gelir elde eden ve bunu beyan etmeyerek vergisini ödememiş kişilere yönelik harekete geçti. bunun için özel ekip kurulmuş durumda Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Risk Analiz Merkezinde de internet üzerinden yürütülen ticaretin ve dijital hizmetlerin izlenmesi için özel bir birim kurularak sosyal medya hesapları sıkı bir incelemeye alınmış durumda.