Göğüslerde sarıklık, hassasiyet ve rahatsızlık, kadınlar için en rahatsız edici estetik kaygılardan bazılarıdır. Dokularında kas içermeyen yağ ve meme bezlerinden oluşan memenin yapısı yerçekimi, sık kilo alıp verme, yaşlanma, doğum, emzirme meme ve yanlış sütyen tercihleri nedeniyle canlı ve dik görünümünü kaybeder. Boşalır ve göğüslerdeki deri dökülür. Meme dokusunun azalması kadınları bazı estetik problemlere hatta psikolojik problemlere yol açmaktadır. Bu nedenle birçok kadının farklı çözümler aradığını söyleyebiliriz. Bunların arasında kozmetik bir müdahale olan “meme dikleştirme ameliyatı”nı ön plana çıkaran çözüm arayışları da var. Feminenlik gösteren meme şekil bozukluklarını düzeltmek için yapılan bu ameliyat kolay bir operasyon olmakla birlikte iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken özel bir uygulamadır. Bu nedenle meme dikleştirme ameliyatında dikkat edilmesi gereken konu oldukça önemlidir. Peki meme dikleştirme ameliyatı nedir? İşlem öncesinde ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir? Bu soruların hepsini sizler için yanıtladık.
Meme Dikleştirme Ameliyatı
Breast Uplift in Turkey ve MastoPexy Turkey yani Türkçesiyle Türkiye’de Meme Dikleştirme Ameliyatı ve bir diğer tıbbi adlandırmasıyla mastopeksi zamanla oluşan meme sarkıklarını gidermek için yapılmaktadır. İşlem öncesinde hasta ayakta muayene edilir. Meme ucunun yeri ve memenin hacmi ölçülür. Daha sonra hasta-doktor ilişkisi sırasında hastanın bu çıkarma operasyonuna ilişkin beklentileri değerlendirilir. Meme dokusu biraz gevşekse ve meme bezi kabul edilebilir miktarda ise; Meme bezinin altına silikon implant yerleştirilerek memeler daha dolgun ve düzgün bir görünüme kavuşur.
Bağımlılık düzeyinin ileri düzeyde olduğu süt yapılarında ve meme bezi miktarının yeterli olduğu tablolarda meme küçültme teknikleri yardımı ile meme tedavi edilir. Ancak emzirme aşırı ve meme bezi yetersiz ise meme bezinin altına silikon meme protezi yerleştirilir ve meme küçültme tekniği ile meme onarılır. Diğer tekniklerle karşılaştırıldığında bu en zor cerrahi tekniktir. Ancak meme altına konulacak protezin boyutu ve meme derisinin iyileşme hızı meme dikleştirme ameliyatı sırasında mutlaka reçete edilir.
Yukarıda belirtildiği gibi meme büyütme ameliyatı Bu, kişinin şikayetine bağlı olabilir. Son birkaç yılın en popüler işi oldu. Her ne kadar bu ameliyatlar ağrısız ve kolay olsa da. Fakat ameliyattan sonra dikkat edilmesi gereken özel bir işlemdir. Bu nedenle meme dikleştirme ameliyatından sonra meme dikleştirme ameliyatında dikkat edilmesi gereken hususlar çok önemlidir.
Meme Dikleştirme Ameliyatında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Meme dikleştirme operasyonları tıbbı olarak hemen sonra buz tedavisi uygulanır ve sporcu sutyeni gerekir. Sadece dikiş yerlerinde ince bir çizgi var. Ayrıca bandaj gerekmez. Operasyon sırasında yerleştirilen drenler operasyondan 24-48 saat sonra çıkarılır. Çıkarıldıktan sonra hasta 1-2 gün sonra duş alabilir.
Yüz germe operasyonunda kullanılan tüm dikişler ortalama 15 gün sonra alınır. Ancak 4 hafta boyunca spor sutyeni kullanılması tavsiye edilir. Göğüs ağrısını azaltmak ve hastanın kendini daha güvende hissetmesini sağlamak için bu sutyenin kullanılması önerilir. süreç içerisinde Yavaş yavaş ödemli bir yapıya sahip olan meme dokusunun ödemi. Azalmış ve oluşmuş meme dokusu Memelerin iyileştikten sonra son şeklini alması 8 ila 10 hafta arasında sürer.
Meme büyütme ameliyatında dikkat edilmesi gerekenler Başlık altındaki en önemli konu emzirmedir. Laktasyon fonksiyonunun korunması tercih edilen cerrahi tekniğe ve sarkık memelerin durumuna göre değişir. Ancak bu operasyonlar sırasında genellikle hemşirelik işlevleri sürdürülür.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da ameliyat izleridir. Bu operasyondan önce meme dokusunun kesilip çıkarılması gerektiğini ve kesi olan bu bölgenin dikilmesi gerektiğini unutmayın. Bu nedenle sadece meme protezi olan hastalarda meme altında 3 cm çapında bir iz kalır. Bu iz memelerin altında gizlidir. Sonuç olarak hasta için rahatsız edici bir görüntü oluşturulmaz.
Meme başı altında yüksek derecede iniş olan hastalar, seçilen tekniğe bağlı olarak I, L veya T şeklinde bir kesi yapar ve iz kalır. Ancak normal cilde geçişte meme uçlarının etrafındaki ton farkı nedeniyle çok net değildir. Ayrıca meme uçlarından aşağı inen izlerin en kolay iyileşen ve en az fark edilen yara izleri olduğu unutulmamalıdır. Meme dokusunun altındaki çizgi önden ve yandan bakıldığında görülmez.
Cerrahi mastektomi sırasında veya sonrasında kanama veya hematom yani dokularda kan birikmesi olabilir. Ayrıca her ameliyatta olduğu gibi enfeksiyon, iltihaplanma, açık yara veya dikiş gibi durumlar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlar uzmanın hızlı müdahalesi ile düzeltilebilir ve açık olan dikişler tekrar kapatılabilir.
“Meme Dikleştirme Ameliyatında Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlığı altında tartışılması gereken bir diğer nokta da ameliyat sonrası oluşan yağ nekrozudur. Breast Uplift olarak da adlandırılan bu oprersyon yağ nekrozu, yağ dokusunun parçalanmasıdır. Bu füzyon sonucunda yara kenarlarından veya dikişler arasından bir çıkış olur. Bu yaygın bir durum değildir. Ayrıca göğüste ağrı, hassasiyet ve yanma hissine eşlik eden bir karıncalanma hissi gözlemlemek mümkündür.