BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi kardiyoloji hekimi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ahmet HUYUT, kalp hastalıklarında kullanılan en son güncel tanı ve tedavi yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ahmet HUYUT şu açıklamalarda bulundu: “Kalp hastalıklarında kullanılan tanı ve tedavi yöntemlerini; EKO, TEE, Tansiyon Holter, 24 Saat Ritm Holter, Efor Testi, Koroner Anjiyografi, Bacak Damar Anjiyografisi, Karotis Anjiyografisi, Kalp Pili, Elektrofizyolojik İnceleme ve Ablasyon şeklinde sıralayabiliriz.
Ekokardiyografi (EKO)
EKO olarak da kısaltılan işlem ultrasonografik olarak yapılan, radyasyon içermeyen güvenli ve etkin bir tanı aracıdır. EKO ile kalbin yapısı, duvar kalınlıkları, kapak hastalıkları, kapak yapısı, kalp duvar hareketleri, kalp zarının yapısı ve kalpten çıkan büyük damarların ölçüleri rahatlıkla değerlendirilebilmektedir.
Transözefageal Ekokardiyografi (TEE)
TEE olarak kısaltılan işlem, yemek borusuna indirilen endoskopik ultrason ile yapılan ileri görüntüleme yöntemidir. TEE işlemi ile kalp kapakları, kalpte doğuştan var olan kalp deliklerinin ve yapısal anormalliklerin detaylı incelenmesi sağlanır.
İşlemden en az 6 saat önce su ve yiyecek tüketilmemelidir. İşlem sırasında hastanın varsa takma dişleri çıkarttırılır. Gerekli görülmesi halinde damar yolu açılır. Hasta monitorize edilir ve boğazına lokal anestezik ilaç püskürtülerek uyuşması sağlanır. Ardından endoskopik ultrason probu yutturulup kalbin detaylı ultrason incelemesi yapılır. Ortalama 10 -15 dakika süren bir işlemdir. İşlemden sonra ilk iki saat herhangi bir yiyecek veya içecek tüketilmemesi gerekir.
Tansiyon Holter
Tansiyon holter; yeni tanı hipertansiyon hastalarında, tansiyon dengesizliği ve bayılma geçiren hastalarda her 30 dakikada bir ölçüm yaparak bu değerleri hafızasında tutan, taşınabilir bir ölçüm cihazıdır. 24 saat hastanın üzerinde kalarak tansiyon durumunu ileri inceleme sürecine olanak sağlar.
24 Saat Ritim Holter
Kalp hastalıklarında kullanılan tanı yöntemlerinden 24 saat ritim holter taşınabilir bir cihazdır. Kalbinde çarpıntı, ritim bozukluğu şikayeti veya bayılma yaşayan hastaların göğüs duvarına yapıştırılan elektrotlar ile EKG kaydı 24 saat boyunca taşınabilir cihazla kaydedilir. Ritim holter takılı hastaların aşırı terlemeden kaçınmaları (elektrotların düşmemesi için), cihaz üzerlerindeyken duş almamaları ve elektro manyetik kapılardan geçmemeleri gerekmektedir. 24 saat sonra cihaz uzmanlar tarafından çıkarılır ve sonuç hekimler tarafından değerlendirilir.
Efor Testi (Stres Testi)
Yürüme bandı olarak da bilinen efor testi, iskemik kalp hastalıklarının erken teşhisinde tanı amaçlı kullanılmaktadır. 45 yaş üzeri hastalara yılda bir defa yapılması tavsiye edilmektedir. Pozitif efor testi saptanması halinde koroner anjiyografi tetkiki önerilir. Eğer kullanıyor ise hastaya Beta Bloker ilaçlarını 48 saat önceden kesmesi önerilir.
Koroner Anjiyografi, Bacak Damar Anjiyografisi, Karotis Anjiyografisi
Anjiyografi özel ekipmanlar ile kalp ve damarları görüntüleme işlemidir. Hastanın atar damarı içine yerleştirilen kateterler sayesinde kılcal atar damarlar opak madde ile doldurularak darlık ya da tıkanıklıklar saptanır. Hem teşhis hem de tedavide kullanılan ileri görüntüleme yöntemidir. Aynı anda hastaya balon ya da stent takılması da tedavi amaçlı yapılabilmektedir. Giriş yolu olarak kasık atar damarı veya el bileği atar damarı seçilir.
Anjiyografi işleminden önce eğer kişi şeker hastası ise Metformin türevi ilaçların kesilmesi önerilir, bol su içilmesi tavsiye edilir. Eğer kişinin kalp yetmezliği var ise sıvı alımı hekimin tavsiye edeceği miktarda olmalıdır.
İşlem kasık yoluyla yapıldıysa; damar yolu çekildikten sonra 6 saat kum torbası ile giriş yerine bası uygulanmaktadır. Giriş yolu el bileği ise; 2 saatlik bilek basısı yeterli olacaktır.
Stent işlemi yapılmış hastalara kullanmaları için verilen kan sulandırıcı ilaçların hekimlere danışılmadan kesilmesi; stentlerin tıkanmasına ve ani kalp krizlerine neden olacağı için bu ilaçların hekimin önerdiği şekilde kesintisiz devam ettirilmesi gerekir.
Hekimin gerekli görmesi halinde işlemden sonra koroner yoğun bakımda ya da yatan hasta servisinde tedaviye devam edilebilir.
Kalp Pili
Geçici veya kalıcı kalp pili için hastanın gerekli incelemeleri yapıldıktan sonra uygun pil modeline karar verilir ve hasta aç olarak işleme alınır. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen işlemde, köprücük kemiği hizasında 5-7 cm’lik kesi yapılarak cilt altına pil cihazı sabitlenir. Bir gün omuz askısı ile hastanın mobilizasyonu gerçekleştirilir. Hastaya koruyucu antibiyotik tedavisi verilir. Dikişler ise 10-15 gün içinde alınır.
Elektrofizyolojik İnceleme ve Ablasyon (EPS)
Bayılma (senkop) durumlarında, özellikle terleme veya bayılmanın eşlik ettiği çarpıntılarda erken dönemde hastanın EKG ve ritim holter incelemesinin yapılması gerekmektedir. Hekimin gerekli görmesi halinde elektrofizyolojik inceleme ve ablasyon denilen anjiyografi benzeri işlemin yapılması gerekebilir. Bu hastalar anjiyografik inceleme yapılacak hastalar gibi hazırlanıp işleme alınır. Sağ kasık bölgesinden giriş yapılır sonrasında kum torbası ile bası uygulanır. Gereklilik halinde elektrik enerjisi ile yakma işlemi olarak tabir edilen ablasyon işlemi aynı seansta yapılabilmektedir.” dedi.