Ana SayfaYaşamSağlıkGizemli Virüs Corona Hakkında Bilinmeyenler

İlgili Postlar

Gizemli Virüs Corona Hakkında Bilinmeyenler

Bildiğiniz gibi birkaç gündür dünyada Çin’de yayılmaya başlıyan Corona virüsünün gerginliği hakim. SARS ailesinden olduğu tespit edilen ve henüz ölümcül olup olmadığı konusunda endişe yaratan bu virüs hakkında Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke açıklama yaptı. Gizemli virüs Corona hakkında bilinmeyenler bu yazımızda;

Bu Belirtilere Dikkat Edin

2019-nCoV olarak adlandırılan bu yeni Corona virüsü, öksürük, boğaz ağrısı yanı sıra, yüksek ateş, kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, bitkinlik ve solunum yetmezliği yakınmaları ile kendisini gösteriyor. Corona virüslerin (CoV), soğuk algınlığı ve geçmiş yıllarda ortaya çıkan Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ile Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesi olduğunu vurgulayan Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke bu tür Corona virüslerin alt solunum yollarına ilerleyerek zatürre yani pnömoni ile seyrettiğini de belirtiyor.

Hastalığın Kökeni Ne?

Corona salgını ile açıklama yapan Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, Corona virüslerinin  deve, yarasa, kedi ve yılan gibi çok çeşitli hayvan türlerinde de bulunabilen virüsler olduğunu açıkladı. Hayvanlardan gıda yoluyla insana bulaşabilen bu virüs bulaşıcı mı sorunun yanıtı ne yazık ki evet. İnsanlar arasonda solunum ve temas yoluyla buluşan bu virüsün benzerleri MERS CoV ve SARS CoV’lerde görüldü. Tıpkı mevsimsel grip gibi kuluçka süresi 5-14 gün olan virüsün belirtileri, ateş, titreme, öksürük, solunum güçlüğü baş, boğaz, kas ağrısı, şeklinde görülebiliyor.

Henüz İlaç Tedavisi Bulunamadı

29.01.2020 tarihi itibarı ile hastalığın görüldüğü kişi sayısının 6000’e ve hayatını kaybeden kişi sayısının da 136’ya ulaştığını açıklayan Prof. Dr. Çağrı Büke hasta sayısının artışta olduğunu ancak yaşamını kaybeden kişi sayısının mevsimsel gribe bağlı yaşamına kaybedenlere göre daha az olduğunu söyleyerek şu ana kadar ülkemizde bu yeni coronavirus ile enfekte olmuş olguya rastlanmadığını da belirtti.

Hastalığın henüz herhangi bir ilaç tedavisi bulunmadığının altını çizen Prof. Dr. Çağrı Büke: “Dünya nüfusunun çok büyük bir kesiminde solunum yolu enfeksiyonları şeklinde, hafif olarak atlatılabiliyor. Burada asıl önemli olan nokta grip için de corona virüsleri enfeksiyonları için de dikkat edilmesi gerekenlere uymaktır. Yatak istirahati, dengeli beslenme, bol sıvı tüketimi çok önemlidir. Vücudun bağışıklık sistemini artıracak bir takım faktörler var. Örneğin B6, B12, D vitamini, Selenyum gibi vitamin ve mineraller vücutta eksikse alınması çok önemlidir. C vitamininin ise sonbahar aylarından itibaren gıdalardan alınması bu tür hastalıklar görüldüğünde semptomların süresini kısaltmada etkisi vardır. Yoksa hastalık olduğunca C vitamini almanın ne semptomlar üzerinde ne de şiddetini azaltmada çok etkisi yoktur” diyor.

Sık Sık Grip Oluyorsanız Bu Habere Dikkat

Dikkat Risk Grubu Dışında Ateşi Düşürmek Hastalığı Uzatabilir!

Risk grubu olarak adlandırılan sınıfın içerisinde çocuklar, yaşlılar, hamileler, kronik kalp, kronik akciğer ya da nörolojik hastalığı olanlar var. Bu hasta gruplarında ateşin düşürülmesi oldukça önemli. Ancak risk grubunun dışında kalanlar için ateşi düşürmenin aslında hastalığı uzattığının altını çizen Prof. Dr. Çağrı Büke, ateşin, şiddetli baş, kas ve eklem ağrısına yol açtığını ama hasta bu ağrılara dayanabiliyorsa böyle durumlarda hastalık süresinin bir-iki gün kısalabileceğini de ifade ediyor.

Termal Kameralar Yeterli Değil

Salgın nedeniyle Sağlık Bakanlığı tarafından İstanbul Havalimanında Çin’den gelen yolcuları termal kamera ile tarayarak vücut ısısı 38 ℃ üstündeki kişilerin takibe alınmasının önemli ama yeterli olmadığını işaret eden Prof. Dr. Çağrı Büke “Kişi eğer hastaysa ve bir başka ülkeye giriş yapmak istiyorsa 2 saat önceden ateş düşürücü içerek rahatlıkla termal kameradan fark edilmeden ülkeye giriş yapabilir. Bundan dolayı termal kamera tek başına yeterli olmayabiliyor. Dolaysıyla kişinin özellikle son 14 gün içerisinde özellikle Çin’e seyahat edip etmediği bilgisi ve böyle bir durum varsa muayeneden geçirilmesi kontrolü artırmak açısından önemli ve gereklidir.” Dedi

Korunmak İçin Mutlaka Maske Takın Ve El Sıkmayın!

Virüsten korunmak için özel bir yöntem olmadığını belirten Prof. Dr. Çağrı Büke önlemlerin tıpkı mevsimsel gripteki gibi olduğunu söyleyerek ““Kişi çalışıyorsa, kalabalık ortamlara girmesi zorunluysa maske takmalı. El temizliği de büyük önem taşıyor. Elleri gün içinde sık yıkaması, ağza ve buruna değdirilmemesi gerekiyor. Dengeli beslenmek ve hazır gıdalardan uzak durmak da önem taşıyor.” Açıklamasını yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Son Haberler