Institut français İstanbul, Frankofoni Baharı kapsamında, 18 Şubat – 10 Nisan tarihleri arasında “1945’den bugüne Fransa ve Dünya: Görsellerle diplomasi tarihi” adlı sergiyi sunuyor. Diplomasi ve Çizgi Roman türünün bir araya geldiği sergi oldukça etkileyici.
Önemli Bir Tarih Yatıyor
Fransız Diplomatik Arşivleri tarafından hazırlanan sergide 1945’den bugüne önemli tarihi olaylardan bir seçki daha önce yayımlanmamış arşiv belgeleri ve çizer görselleri ile birlikte yer alıyor.
Görsellerle Diplomasi Tarihi Sergisi
İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, uluslararası ilişkiler tarihi derin dônüşümler geçirdi. Soğuk savaş, sömürgeciliğin sona ermesi, krizler ve devrimler,Berlin Duvarı’nın yıkılmasından sonar çabucak sönen umut, iklim krizi: “Görsellerle Diplomasi Tarihi” sergisi 1945 yılında BM’in kuruluşundan 2015’teki Paris İklim Sözleşmesi’ne kadar çağdaş dünyayı altüst eden ve diplomasi tarihine damga vurmuş bu olaylardan bir seçki sunuyor.
Sergiyi oluşturan 20 kadar panonun her biri Fransız Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı Arşivleri’nin hiç yayımlanmamış belgelerinden yola çıkarak o dönem görevde bulunan Fransız diplomatların tanıklıkları ya da analizleri ile bir tarihi olayı canlandırıyor. Çizgi roman plakaları ise çizer ya da senaristlerin bahsi geçen olay ya da dönem hakkında tamamen sübjektif yaklaşımlarını içeriyor. Panolar, foto muhabirlerin gerçeğe daha yakın bakışlarını da yansıtabilmek amacıyla olaylar sırasında çekilmiş ve ikon haline gelmiş fotoğraflarla tamamlanıyor. Arşiv belgeleri ve sanat eserini yüzleştiren bu sergi tarihi kaynaklara erişimi kolaylaştırmanın yanı sıra, genç nesillere tarihi olaylara eleştirel yaklaşımın da ipuçlarını veriyor. Sergi aynı zamanda uluslararası ilişkiler tarihinin tükenmez bir ilham kaynağı sunduğu 8. Sanatın gelişen sağlığını vurguluyor.
Diplomasi ve Çizgi Roman
Görsellerle diplomasi tarihi sergisi, 2016 – 2020 arasında Diplomatik Arşiv Merkezi müdürlüğünü yapan, halen Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro ile çizgi roman uzmanı danışman Albert Drandov’un (AD2 Yapım) özgün fikrinden doğmuştur.
Unutmayın sergi Fransızcadır, panoların Türkçe metinlerine QR kod ile erişilebilir ve giriş ücretsiz olmakla beraber kapıda HES kontrolü yapılmaktadır.