5 adımda yaz kilolarından kurtulma rehberi! Sağlıklı bir şekilde haftada 1 kilo vermek mümkün mü? Kısıtlı diyetler neden hep hüsran oluyor? Verilen kiloların geri alınma riski nasıl ortadan kalkar? İşte haberimiz hakkında merak ettiğiniz tüm ayrıntılar…
Sonbahar Detoksu İle Zayıflamak
5 adımda yaz kilolarından kurtulma rehberi!
5 adımda yaz kilolarından kurtulma rehberi! Fazla kiloların üzerine yaz aylarının getirdiği rehavetle eklenen kilolar birçok insanın kabusu oluyor. Şok diyetler yapıp sağlığın riske atılmaması konusunda özellikle uyaran Acıbadem Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “Normal bir metabolizma haftada en fazla 1 kilo yağdan veriyor. Daha fazlası vücuttaki su ve kas kitlesinden kaybediliyor” uyarısında bulundu.
Kısıtlı diyetlerle kaybedilen su kitlesinin diyet sonunda hızla geri geldiğine dikkat çeken Nur Ecem Baydı Ozman, yağdan kilo kaybetme durumunda ise fazla kiloların geri gelme riskinin oldukça azaldığını ifade etti. Nur Ecem Baydı Ozman, sağlıklı bir şekilde haftada 1 kilo verdiren diyet için etkili 5 öneride bulundu.
Öğün atlamayın!
Daha az yemek yemek için yapılan en sık hatalardan biri olan öğün atlamak, iştahı kontrol edememeye ve kendinizi sürekli olarak buzdolabının önünde bulmanıza sebep olur.
Bunun önüne geçmek için öğünlerin vaktinde tüketilmesi gerekir. Metabolizma kıtlık halinde sadece yağları değil, kasları da enerji kaynağı olarak kullanmaya başladığı için az kalori tüketilerek yağ yerine kas kaybediyor olabilirsiniz. Buna yol açmamak için herkesin mutlaka 3 ana öğün tüketip, gereksinime göre de 1 ila 3 adet ara öğün eklemesi gerekiyor.
Tok tutan yiyecekleri tercih edin
Et, balık, tavuk, yoğurt gibi proteinler hem uzun süre tokluk sağladığı hem de termik etkileri sayesinde vücutta sindirilirken ekstra kalori yaktırmasından ötürü mutlaka tüketilmelidir. Ara öğünlerde süt, yoğurt gibi gıdalar tüketmeniz veya meyvenizin yanında bunları eklemeniz tok tutucu etkiye sahip olduğundan yağ yakımına destek olur.
Yetişkin bir insanın günde 200 ml.lik 2 su bardağı kadar yoğurt ve süt tüketilmesi yeterli. Pirinç pilavı ve makarna yerine bulgur gibi bakliyatlar ve tam buğday ekmeği tercih ederek de tokluk sürenizi uzatabilirsiniz.
Her öğünde çiğ sebzelere yer verin
Domates, salatalık, marul, roka gibi sebzelerin su oranları yüksek ve kalorileri de yok denecek kadar az olması diyetlerde önemli bir yer tutuyor. Bu yiyecekler, posa içeriklerinin yüksek olması sayesinde hem uzun süre tokluk sağlıyorlar hem de kabızlığa iyi geliyor ve kilo vermenize destek oluyorlar. Diyetlerde karşılaşılan kabızlık problemi kilo verme hızını düşüren bir etmen.
Beslenmenizde kompleks karbonhidratlara yer verin
Meyvede, tahıllarda ve kuru baklagillerde bulunan bir besin ögesi ve vücudumuz için ilk enerji kaynağı karbonhidrattır. Bu aynı zamanda birçok kişiyi kilo almaktan endişelendirdiği için tüketiminin sınırlandırdığı bir yiyecek türü. Halbuki karbonhidrattan kısıtlı diyetlerde yağ kaybı yaşanıyorken aynı zamanda kas ve su kayıpları da meydana geliyor. Bu nedenle yağdan kilo vermek için kan şeker hızını yavaş yükselten bulgur, tam buğday ekmeği veya çorba gibi kaynaklara mutlaka yer vermek gerekiyor.
Bol su tüketin
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, ”Vücudumuzun yüzde 60’ı sudan oluşur. Vücudumuzdaki tüm sistemler suya bağımlıdır ve eksikliğinde birçok problem görülebilmektedir. Su tüketmenin yağ yakımına doğrudan bir etkisi olmamasına rağmen, yeteri kadar su tüketmek kilo verme sürecini hızlandırır. Bunun nedeni bağırsakların çalışmasını sağlayarak kabızlığı önlemesi, midede hacim yaratarak tokluk sağlaması gibi yollarla kilo verme sürecine olumlu etkide bulunmasıdır” diyerek uyarıda bulunuyor.